Wat is een Onewheel?

 
NYC_Shaffer4AboutPage.jpg

Wat is een Onewheel?

Er is tegenwoordig veel te doen over elektrische vervoersmiddelen, zoals skateboards, fietsen en steps. Maar er is ook een categorie die steeds populairder wordt, de Onewheels.

De Onewheels zijn er in verschillende soorten en maten, maar in dit stuk richten wij ons op de originele Onewheel zoals bedacht door Future Motions.

Om te begrijpen wat een Onewheel is zullen we eerst een stukje teruggaan in de tijd. Kyle Doerksen, CEO/Founder van Future Motion heeft er 8 jaar over gedaan om een concept uit te werken waarbij het gevoel van surfen en snowboarden over te brengen was naar land het doel was. In 2013 was het zover met de introductie van de Onewheel Original. Een nieuwe generatie vervoersmiddelen was geboren!

De Onewheel is sinds die tijd verder ontwikkeld en inmiddels is de 2de generatie op de markt, de Onewheel+ en de Onewheel+ XR. Hierbij staat XR voor Extra Range. Maar het principe is sinds de originele versie niet maar veranderd. De focus voor de nieuwe versie ligt meer op gebruikersvriendelijkheid en het onder de aandacht brengen van een nieuwe lifestyle.

Het concept is eigenlijk heel simpel, maar tegelijk ook ontzettend complex. Met een hele brede band, oorspronkelijk gebruikt in de kart industrie, wordt er een loopvlak gecreëerd wat heel stabiel is. Daarnaast geeft deze band demping om het rijden aangenaam te maken voor de rijder. De Onewheel heeft namelijk geen vering. Dit is het begin.

Het complexe gedeelte zit hem in de elektronica, motor en gyroscoop wat verwerkt zit in de band en de voetplanken. Door op de Onewheel te gaan staan “merkt” het apparaat dat het in gebruik is genomen en op dat moment wordt de gyroscoop geactiveerd. Deze zorgt ervoor dat de berijder zonder al te veel moeite kan blijven staan op de voetplanken in een horizontale positie. Door subtiel naar voren of naar achter te leunen weet de Onewheel dat hij moet versnellen of afremmen. Dit gebeurd met de motor die is verwerkt in de velg van de band. Een heel ingenieus systeem dus. Hoe meer de berijder naar voren of naar achteren leunt des sneller hij of zij zal accelereren of afremmen. Door te oefenen en een gevoel te krijgen met het apparaat wordt het steeds gemakkelijker om je voort te bewegen.

Het “sturen” wordt gedaan door net zoals bij het surfen of snowboarden met je lichaam, en dan vooral je heupen, te draaien. Door het gewicht op de band te verplaatsen zal de Onewheel de richting volgen die de gebruiker op wilt. En in combinatie met de gyroscoop en de brede band is het mogelijk om praktisch stilstaand rondjes te draaien. Dit is een voordeel ten op zichten van een skateboard of step.

Afstappen kan eigenlijk op 2 manieren, de mooie en de lelijke manier. De mooie manier is als de berijder tot stilstand komt en dan zijn of haar hak van de voorste voet optilt. Hierdoor wordt er een sensor in de voetplank gedeactiveerd en weet de Onewheel dat hij moet uitschakelen. Op dat moment is het mogelijk om weer in ruststand te komen en af te stappen. De lelijke manier betekent dat de gebruiker tot stilstand komt en dan met beide voeten tegelijk van het apparaat afspringt. Dit is geen probleem maar het is een minder elegante manier van afstappen. Naarmate je meer gevoel krijgt wordt het normale deactiveren makkelijker.

De Onewheel komt daarnaast nog met een app voor je telefoon. Hiermee is het mogelijk om de basisfuncties te regelen maar ook om de agressiviteit in te stellen. Door langzaam te beginnen is oefenen makkelijker en naar mate de gebruiker behendiger is geworden des te agressiever de Onewheel kan worden gemaakt.

Uiteindelijk is het een apparaat geworden wat zich uitermate goed leent voor recreatief gebruik in de bossen en velden maar zeer zeker ook voor het dagelijkse woon-werk verkeer.

Nu weet je wat meer over de werking van de Onewheel. Electric Lifestyle is een dealer van de Onewheel dus mocht je nieuwsgierig zijn geworden dan is een proefrit altijd mogelijk.

Onewheel+ XR